Schenkingen, testament en nalatenschap

Wat kun je regelen via je  testament? Hoe zit het als je bezittingen in het buitenland hebt? Je krijgt een erfenis, wat zijn de opties? En als je wilt schenken; wat is in jouw situatie de beste manier?
Testament

Een testament is een akte, waarin iemand regelt wat er na zijn/haar dood met zijn/haar nalatenschap gebeurt. Doordat deze door een notaris wordt opgemaakt is er later geen discussie over de status van dit document. Het testament is ook altijd, en voor iedereen vindbaar.

Schenkingen 

Een schenking via een notariële akte wordt vaak door de belastingdienst vereist. En heeft daarnaast belangrijke voordelen voor jou, maar ook voor degene aan wie je schenkt.  Het is mogelijk om in de akte bij de notaris een aantal voorwaarden op te laten opnemen. Bijvoorbeeld dat een kleinkind pas vanaf zijn achttiende verjaardag over het geld kan beschikken. Of dat het geld uitsluitend voor de studie of een huis mag worden gebruikt. Zo weet je zeker dat het geld op de door jou gewenste wijze wordt besteed.

Er zijn verschillende fiscaal vriendelijke mogelijkheden waar de notaris je goed over kan informeren. Dit is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie én persoonlijke wensen. Laat je vooraf goed adviseren.