Samenwonen, trouwen, scheiden

Wanneer je gaat samenwonen of trouwen kan je verschillende afspraken laten vastleggen bij de notaris. Bijvoorbeeld een samenlevingscontract of huwelijkse voorwaarden.

Een samenlevingscontract is een overeenkomst waarin jullie onderling afspraken maken over zaken die met het samenwonen te maken hebben. Denk hierbij aan kosten van de huishouding en het verdelen van de bezittingen bij het beëindigen van de relatie. Het samenlevingscontract heeft in Nederland geen aparte wettelijke regeling en hoeft niet verplicht door een notaris te worden opgesteld.  Het is in principe dus voldoende om de afspraken onderling op papier te zetten, maar vanwege de juridische rechtskracht (denk aan de belastingdienst, pensioenfondsen, kinderen) zeer verstandig er voor te kiezen dat wel bij een notaris te doen.

Huwelijkse voorwaarden is een overeenkomst tussen echtgenoten, waarin het recht op bezit en inkomen van beiden wordt geregeld. Huwelijkse voorwaarden kunnen zowel vóór het sluiten van het huwelijk, als tijdens het huwelijk worden gemaakt. We kunnen je met alle plezier informeren over de voor- en nadelen en de verschillende vormen van huwelijkse voorwaarden.