Ondernemen

Wil je een eigen bedrijf beginnen of ben je al jaren ondernemer? Het is goed om stil te staan bij de meest geschikte bedrijfsvorm voor jouw  situatie.  Het begint met het kiezen van de meest geschikte bedrijfsvorm. Zoveel mogelijkheden, zoveel aanverwante zaken om rekening mee te houden.

En ook als je al jaren ondernemer bent, is het goed om eens na te gaan of de huidige bedrijfsvorm nog wel past bij jouw bedrijf. In de loop der tijd kan je situatie veranderen, waardoor je misschien wel andere wensen hebt. Is  het bedrijf gegroeid of denk je erover om de zeggenschap anders te regelen? Ook kan een toekomstige overdracht reden zijn om de gemaakte afspraken nog eens goed te bekijken. De notaris kan je daar bij helpen. Hij is onafhankelijk en betrekt zowel uw privésituatie als de veranderende wettelijke en fiscale regels bij zijn advies over jouw rechtszekerheid.

Elk bedrijf heeft een juridische vorm nodig, dit noemen we een rechtsvorm of bedrijfsvorm. Kies de rechtsvorm die het beste past bij uw situatie. U kunt hierbij denken aan zaken als zeggenschap, alleen een bedrijf beginnen of samen met een of meer partners. Maar ook aan fiscale voordelen. Een belangrijk onderscheid bij de verschillende rechtsvormen is de keuze voor een rechtsvorm met of zonder rechtspersoonlijkheid.

Rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid

Bij een onderneming zonder rechtspersoonlijkheid bent u privé aansprakelijk voor ondernemingsschulden. Zakelijke schuldeisers kunnen zich verhalen op zowel uw ondernemingsvermogen als op uw privévermogen. Er zijn vier bedrijfsvormen zonder rechtspersoonlijkheid:

• eenmanszaak
• vennootschap onder firma (vof)
• commanditaire vennootschap (cv) 
• maatschap

Rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid

Een rechtspersoon is, net als een mens, zelfstandig drager van (financiële) rechten en plichten. Dit betekent dat een rechtspersoon aansprakelijk is voor de schulden die uit het ondernemen voortvloeien, en niet uzelf. Er zijn verschillende bedrijfsvormen met rechtspersoonlijkheid. De volgende worden hierna besproken:

• besloten vennootschap (bv)
• naamloze vennootschap (nv)
• coöperatie

De notaris weet precies de voor- en nadelen van de rechtsvormen en zoekt met u naar de meest geschikte vorm. De notaris zorgt voor de oprichting en de begeleiding van de door u gekozen ondernemingsvorm.