waarom?

Trouwen, samenwonen of scheiden?

Wanneer je gaat samenwonen of trouwen kan je verschillende afspraken laten vastleggen bij de notaris. Denk daarbij aan een samenlevingscontract of het afspreken van bepaalde huwelijkse voorwaarden.

Een samenlevingscontract is een overeenkomst waarin jullie onderling afspraken maken over zaken die met het samenwonen te maken hebben. Zoals de verdeling van de kosten van de huishouding of het verdelen van de bezittingen bij het beëindigen van de relatie. Het samenlevingscontract heeft in Nederland geen aparte wettelijke regeling en hoeft niet verplicht door een notaris te worden opgesteld.  Het is in principe dus voldoende om de afspraken onderling op papier te zetten, maar vanwege de juridische rechtskracht (denk aan de belastingdienst, pensioenfondsen, kinderen) raden we je aan om dat wel bij een notaris te doen.

Huwelijkse voorwaarden zijn afspraken die je met je aanstaande echtgenoot maakt over jullie bezittingen en schulden. Deze afspraken worden vastgelegd in een notariële akte, die je vóór het huwelijk laat opmaken bij de notaris. Daarmee is het mogelijk je  persoonlijke bezittingen te beschermen.  Bijvoorbeeld wanneer je bepaalde bezittingen, zoals een erfenis of een eigen bedrijf, gescheiden wilt houden van de gezamenlijke boedel.

Mocht je onverhoopt gaan scheiden, dan bieden huwelijkse voorwaarden duidelijkheid over de verdeling van jullie bezittingen en schulden. Dit kan veel conflicten en kosten besparen.

Huwelijkse voorwaarden kunnen overigens zowel vóór het sluiten van het huwelijk, als tijdens het huwelijk worden gemaakt.

Maak vandaag nog een afspraak

Wil je je juridische zaken goed regelen en met een gerust hart de toekomst tegemoet gaan? Maak dan vandaag nog een afspraak met een van onze notarissen. Wij staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen. We nemen  de tijd voor je en zoeken naar oplossingen die passen bij jouw of jullie specifieke situatie. Met onze persoonlijke en professionele aanpak ben je verzekerd van de beste service.

Maak een afspraak