waarom?

Schenkingen, testament en nalatenschap

Wat kun je regelen via je testament? Hoe zit het als je bezittingen in het buitenland hebt? Je krijgt een erfenis, wat zijn de opties? En als je wilt schenken; wat is in jouw situatie de beste manier?

Testament

Een testament is een officiële akte waarin je vastlegt wat er na je overlijden met je bezittingen moet gebeuren. Het wordt opgemaakt door een notaris, waardoor de rechtsgeldigheid ervan vaststaat en het altijd vindbaar is voor nabestaanden.

Zelf bepalen wat er met je nalatenschap gebeurt
Met een testament heb je zelf in de hand wie je erfgenamen zijn en welk deel van je bezittingen zij erven. Het is goed om hier rustig over na te denken en je wensen op papier te zetten.

Als er geen testament is
Het opstellen van een testament is niet verplicht. Als je geen testament hebt, bepaalt de wet wie je erfgenamen zijn en hoe je nalatenschap wordt verdeeld. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie.

Testament is een privédocument
De inhoud van je testament is geheim. Zelfs je partner en kinderen hoeven niet te weten wat erin staat. De notaris heeft een geheimhoudingsplicht en zal nooit met anderen over jouw testament praten. Uiteraard kun je zelf wel besluiten om het testament aan iemand te laten lezen.

Ieder zijn eigen testament
Als je getrouwd bent, is het niet mogelijk om samen met je partner één testament op te stellen. Ieder maakt een eigen testament. Wel kun je ervoor kiezen om naar dezelfde notaris te gaan als je bepaalde zaken gezamenlijk wilt regelen, bijvoorbeeld voor de kinderen.

Schenkingen

Een schenking via een notariële akte wordt vaak door de belastingdienst vereist. En heeft daarnaast belangrijke voordelen voor jou, maar ook voor degene aan wie je schenkt. Het is mogelijk om in de akte bij de notaris een aantal voorwaarden op te laten nemen. Bijvoorbeeld dat een kleinkind pas vanaf zijn achttiende verjaardag over het geld kan beschikken. Of dat het geld uitsluitend voor de studie of een huis mag worden gebruikt. Zo weet je zeker dat het geld op de door jou gewenste wijze wordt besteed.
Er zijn verschillende fiscaal vriendelijke mogelijkheden waar de notaris je goed over kan informeren. Dit is afhankelijk van je persoonlijke financiële situatie én persoonlijke wensen. Laat je vooraf goed adviseren.

Maak vandaag nog een afspraak

Wil je je juridische zaken goed regelen en met een gerust hart de toekomst tegemoet gaan? Maak dan vandaag nog een afspraak met een van onze notarissen. Wij staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen. We nemen  de tijd voor je en zoeken naar oplossingen die passen bij jouw of jullie specifieke situatie. Met onze persoonlijke en professionele aanpak ben je verzekerd van de beste service.

Maak een afspraak