waarom?

Ondernemen

Wil je een eigen bedrijf beginnen of ben je al jaren ondernemer? Het is goed om stil te staan bij de meest geschikte bedrijfsvorm voor jouw  situatie. De gekozen rechtsvorm heeft namelijk verstrekkende gevolgen voor de aansprakelijkheid, belastingen, toekomstplannen en het beheer van je bedrijf.

Ook als je al jaren ondernemer bent, is het goed om eens na te gaan of de huidige bedrijfsvorm nog wel past bij jouw bedrijf. In de loop der tijd kan je situatie veranderen, waardoor je misschien wel andere wensen hebt. Is het bedrijf gegroeid of denk je erover om de zeggenschap anders te regelen? Ook kan een toekomstige overdracht reden zijn om de gemaakte afspraken nog eens goed te bekijken. De notaris kan je daar bij helpen. Hij is onafhankelijk en betrekt zowel jouw privésituatie als de veranderende wettelijke en fiscale regels bij zijn advies over jouw rechtszekerheid.

  • Eenmanszaak: De simpelste vorm van ondernemen
    Een eenmanszaak is de meest eenvoudige bedrijfsvorm wanneer je als zelfstandige aan de slag gaat. Bij deze rechtsvorm ben je als ondernemer de enige eigenaar en heb je volledige zeggenschap over je bedrijf. Het opstarten van een eenmanszaak is relatief eenvoudig en vereist weinig administratieve rompslomp. Echter, het belangrijkste nadeel is dat je als ondernemer persoonlijk aansprakelijk bent voor alle schulden en verplichtingen van je onderneming. Dit betekent dat je privévermogen op het spel staat als er iets misgaat.
  • Vennootschap onder Firma (VOF): Samenwerken met partners
    Een VOF is een bedrijfsvorm waarbij twee of meer ondernemers samenwerken als vennoten. Elke vennoot brengt iets in, zoals geld, goederen of arbeid, en deelt mee in de winsten en verliezen van de onderneming. Om potentiële conflicten te voorkomen is het verstandig om duidelijke afspraken vast te leggen in een vennootschapscontract.
  • Besloten Vennootschap (BV): Beperkte aansprakelijkheid en rechtspersoonlijkheid
    Een BV is een populaire rechtsvorm onder ondernemers vanwege de beperkte aansprakelijkheid en rechtspersoonlijkheid. Als aandeelhouder ben je slechts aansprakelijk tot het bedrag van je inbreng, waardoor je privévermogen beschermd is. Daarnaast heeft een BV een eigen identiteit los van de oprichters, wat betekent dat de onderneming zelfstandig contracten kan afsluiten en eigendommen kan bezitten. Het oprichten van een BV vergt wel meer administratie en kosten in vergelijking met een eenmanszaak of VOF.

Natuurlijk kunnen we samen de voor- en nadelen van de verschillende rechtsvormen met je doornemen, zodat je de meest geschikte vorm kunt bepalen. Daarna zorgen we voor de oprichting en de begeleiding van de door jouw gekozen ondernemingsvorm.

Maak vandaag nog een afspraak

Wil je je juridische zaken goed regelen en met een gerust hart de toekomst tegemoet gaan? Maak dan vandaag nog een afspraak met een van onze notarissen. Wij staan voor je klaar om je te begeleiden en te adviseren, zodat je weloverwogen beslissingen kunt nemen. We nemen  de tijd voor je en zoeken naar oplossingen die passen bij jouw of jullie specifieke situatie. Met onze persoonlijke en professionele aanpak ben je verzekerd van de beste service.

Maak een afspraak