trouwen… eeuwigdurende liefde?

Wat heerlijk, een huwelijk!

Maar denk niet alleen na over de jurk, het feest en de gastenlijst… Sta ook stil bij de juridische kant van het huwelijk. In Nederland trouw je standaard in gemeenschap van goederen, wat betekent dat alle bezittingen en schulden van beide partners samen worden gedeeld. Maar het kan ook anders. Wanneer jullie besluiten onder huwelijkse voorwaarden te trouwen, bepalen jullie zelf hoe de financiën geregeld worden.

In de huwelijkse voorwaarden worden afspraken gemaakt tussen de huwelijkspartners over de verdeling van bezittingen en schulden, zowel tijdens het huwelijk als bij een eventuele scheiding.

Waarom zijn de huwelijkse voorwaarden het overwegen waard?

  • Bescherming van persoonlijke bezittingen: Denk aan bepaalde eigendommen, zoals een erfenis of een bedrijf, waarbij het verstandig kan zijn om deze gescheiden te houden van de gemeenschappelijke boedel.
  • Schulden: Wanneer één van de partners schulden heeft of een risicovol beroep uitoefent, kan het verstandig zijn om de financiën gescheiden te houden.
  • Kinderen uit een eerder huwelijk: Met huwelijkse voorwaarden kunnen kinderen uit een eerdere relatie financieel beschermd blijven.
  • Duidelijkheid en zekerheid: Door afspraken vast te leggen, worden discussies in de toekomst voorkomen.

De organisatorische kant

Huwelijkse voorwaarden moeten worden opgesteld door een notaris en worden vastgelegd in een notariële akte. Het is belangrijk om hier goed over na te denken en open met elkaar te communiceren over jullie wensen en verwachtingen. We adviseren en begeleiden jullie hier met alle liefde in!

Andere onderwerpen

Bezittingen nalaten met emotionele waarde?

15 mei 2024

Bezittingen nalaten met emotionele waarde?

Voor het nalaten van specifieke spullen of geldbedragen aan een bepaalde persoon, is het verstandig om een legaat op te laten nemen in het testament.

Lees meer

vereniging stichten?

30 april 2024

Een vereniging oprichten?

Wil je een vereniging oprichten? Dat is het goed om te bedenken en te definiëren wat jullie precies gaan doen en wat jullie daarmee willen bereiken.

Lees meer