Bezittingen nalaten met emotionele waarde?

Hoe weet je zeker dat het goed terecht komt?

Voor het nalaten van specifieke spullen of geldbedragen aan een bepaalde persoon, is het verstandig om een legaat op te laten nemen in het testament. In het testament wordt duidelijk omschreven wat aan wie wordt nagelaten, zoals meubelstukken, sieraden, auto’s of specifieke geldbedragen. Het is ook mogelijk om een legaat op te nemen voor een organisatie, zoals een goed doel.

Voor het nalaten van objecten met emotionele waarde is het opstellen van een testament overigens niet altijd een vereiste. Dat kan ook doormiddel van een codicil.  Daarin moet  nauwkeurig worden beschreven om welk voorwerp of meubel het gaat en aan wie het wordt nagelaten. Het is niet mogelijk om via een codicil verzamelingen of objecten die niet tot de inboedel behoren, zoals auto’s of geld, na te laten. Deze moeten wel in een testament te worden opgenomen.

Voor het opstellen van een codicil gelden een aantal regels.

Het codicil moet met de hand geschreven zijn, elke pagina moet ondertekend zijn en voorzien van een datum. Het codicil kan thuis bewaard worden, wat het eenvoudig maakt om aanvullingen te doen. Bij elke wijziging moet de datum opnieuw vermeld worden en moet het document opnieuw ondertekend worden.

Het is ook natuurlijk ook mogelijk om het codicil in bewaring te geven bij een notaris.

We raden je aan om de nabestaanden te informeren over het bestaan van een codicil én de notaris die het bewaart.

Andere onderwerpen

erfenis zonder testament?

30 april 2024

Geen testament, wel iets na te laten?

Niet iedereen heeft een testament. Dat is ook niet altijd nodig. Maar hoe wordt de erfenis eigenlijk verdeeld wanneer er geen testament is? De Nederlandse regels zijn daarover best duidelijk.

Lees meer

wat als je het allemaal niet meer weet?

30 april 2024

Wie behartigt de zaken wanneer je het zelf niet meer kunt?

We gaan ervanuit dat je in goede gezondheid blijft. Wat als dat niet zo is? Wie behartigt je belangen wanneer je dat zelf niet meer kunt?

Lees meer