schenken aan de kinderen?

We gunnen ze toch de wereld?

Natuurlijk.  En wellicht overweeg je ze financieel ook te helpen. Dan is het fijn om dat op een zo fiscaal vriendelijke wijze te doen. Daarvoor zijn verschillende manieren. We zetten wat mogelijkheden op een rij.

Jaarlijkse vrijstelling
De kids mogen jaarlijks een belastingvrije schenking ontvangen. Dit jaar is deze vrijstelling vastgesteld op €6.633 per kind. Dit betekent dat dit bedrag  geschonken mag worden, zonder dat hierover schenkbelasting moet worden betaald. Het is wel belangrijk om deze schenking goed te documenteren.

Eenmalige verhoogde vrijstelling
Naast de jaarlijkse vrijstelling heeft elk kind tussen de 18 en 40 jaar recht op een eenmalige verhoogde vrijstelling. Deze schenking moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Het belastingvrije bedrag in 2024 hangt af van het bestedingsdoel. Wanneer de schenking wordt gebruikt voor een dure studie, dan geldt er een belastingvrij bedrag van € 66.268,- . Voor andere bestedingsdoelen is het maximale bedrag € 31.813

Vrijstelling bedrijfsopvolgingsregeling
Gaat uw kind het (familie)bedrijf voortzetten? Ook dan is vrijstelling van schenkbelasting mogelijk. Deze regeling heet de bedrijfsopvolgingsregeling. De vrijstelling is in 2024 maximaal € 1.325.253.

Goede informatie is van grote waarde
Waarvan akte. Welke optie past, hangt af van de persoonlijke situatie en het bestedingsdoel.  We denken graag mee en vertellen er met alle plezier meer over.

Andere onderwerpen

Bezittingen nalaten met emotionele waarde?

15 mei 2024

Bezittingen nalaten met emotionele waarde?

Voor het nalaten van specifieke spullen of geldbedragen aan een bepaalde persoon, is het verstandig om een legaat op te laten nemen in het testament.

Lees meer

erfenis zonder testament?

30 april 2024

Geen testament, wel iets na te laten?

Niet iedereen heeft een testament. Dat is ook niet altijd nodig. Maar hoe wordt de erfenis eigenlijk verdeeld wanneer er geen testament is? De Nederlandse regels zijn daarover best duidelijk.

Lees meer