Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

Geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract: wat is het verschil?

Een geregistreerd partnerschap en een samenlevingscontract zijn twee verschillende manieren om een relatie juridisch vast te leggen. Het is belangrijk om de verschillen te begrijpen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken. Deze verbintenissen hebben namelijk uiteenlopende juridische gevolgen, ook voor kinderen, erfrecht en erfbelasting.

 

Geregistreerd partnerschap

Bij een geregistreerd partnerschap gelden dezelfde wetten als bij een huwelijk. Partners hebben rechten en plichten tegenover elkaar, zoals het betalen van alimentatie bij een scheiding. Ze worden gezien als fiscale partners, wat voordelig kan zijn voor belastingvoordelen en aftrekposten. Bovendien zijn partners automatisch elkaars erfgenaam, waardoor een testament niet nodig is om voor elkaar te zorgen na overlijden. Dit kan gunstig uitpakken voor erfbelasting en nabestaandenpensioen.

Als geregistreerde partners uit elkaar gaan, lijkt dit proces op een echtscheiding. Bij minderjarige kinderen is tussenkomst van een rechter vereist.

 

Samenlevingscontract

Een samenlevingscontract is in feite een overeenkomst tussen twee samenwonende personen. Dit contract wordt meestal opgesteld door een notaris. Hierin kunnen partners zelf bepalen hoe ze kosten verdelen en wat er gebeurt bij een eventuele breuk.

Er is dus veel vrijheid om zaken naar eigen inzicht te regelen.

Bij een samenlevingscontract zijn er geen wettelijke verplichtingen, tenzij deze expliciet in het contract zijn opgenomen. Partners hebben bijvoorbeeld niet automatisch recht op elkaars pensioen of erfenis. Willen ze dit wel regelen, dan is een testament noodzakelijk.

Andere onderwerpen

trouwen… eeuwigdurende liefde?

30 april 2024

Trouwen… eeuwigdurende liefde?

Sta ook stil bij de juridische kant van het huwelijk. In Nederland trouw je standaard in gemeenschap van goederen, wat betekent dat alle bezittingen en schulden van beide partners samen worden gedeeld. Maar het kan ook anders.

Lees meer