Onterfd en nu?
Onterfd worden is niet alleen een juridische kwestie, maar ook een emotionele. Misschien hoorde je het pas bij het openen van het testament, of voelde je het al aankomen. Wat de situatie ook is: als kind van de overledene heb je meestal nog recht op een deel van de erfenis.
Legitieme portie
Dat deel heet de legitieme portie. Je hebt dan geen recht op spullen of een erfdeel zoals andere erfgenamen, maar wél op een geldbedrag. De hoogte van dat bedrag is de helft van het erfdeel waar je normaal recht op zou hebben. Let op: je moet deze legitieme portie zelf opeisen, en dat moet binnen vijf jaar na het overlijden gebeuren.
Onterven
Misschien wil je juist iemand onterven, bijvoorbeeld omdat het contact al jaren verbroken is. Ook dan is het belangrijk dat je dit goed vastlegt. Want zelfs als je iemand onterft, kan diegene nog recht hebben op een deel van de erfenis.
Een notaris helpt je om zorgvuldig en eerlijk met dit soort situaties om te gaan. Niet alleen juridisch, maar ook met oog voor de mensen en emoties die erbij horen.
Onterven is meer dan een juridische keuze. Het vraagt om heldere afspraken en een goed vastgelegd testament. En daar helpt de notaris bij.
Benieuwd wat er in jouw situatie mogelijk of nodig is? Neem contact op met Verzijl Notarissen voor persoonlijk en deskundig advies.
Andere onderwerpen
Waar moet je aan denken bij de aanschaf van een vakantiewoning?
Vakantiehuis kopen?
Bij een vakantiehuisje komt juridisch en financieel meer kijken dan je misschien vooraf denkt.
Een onderneming overnemen?
Een onderneming overnemen? Denk ook aan de juridische kant
Het overnemen van een bedrijf is spannend. Je stapt in een onderneming die al een geschiedenis, klantenkring en omzet heeft.