Verborgen gebreken in je woning?
Stel je voor: je hebt een woning bezichtigd, alles lijkt in orde en je besluit de woning te kopen. Maar kort daarna ontdek je scheuren in de fundering, verstopte leidingen of schimmel. Verborgen gebreken komen vaak pas na de koop aan het licht. Het is daarom belangrijk goed voorbereid te zijn en te weten waar je op moet letten.
Informatieplicht
De verkoper heeft de verplichting gebreken die hij kent te melden. Overduidelijke gebreken hoeft hij niet apart te vermelden, maar verborgen gebreken wel. Het is soms moeilijk te achterhalen of de verkoper hiervan op de hoogte was. Geef de verkoper eerst de kans om de schade te herstellen. Doet de verkoper dit niet of blijkt het dat er gelogen is of gebreken zijn verborgen, dan kun je de verkoper aansprakelijk stellen. Dit moet schriftelijk en zo snel mogelijk gebeuren. Bij gebrek aan medewerking kun je naar de rechter stappen.
Jouw Verantwoordelijkheid
De koper heeft een onderzoeksplicht en is verantwoordelijk voor het goed inspecteren van de woning. Er wordt verwacht dat de koper zelf overduidelijke gebreken opmerkt en daar afspraken over maakt. Je kunt daarom altijd een bouwtechnische keuring laten uitvoeren om verborgen gebreken te detecteren. Zo voorkom je dat je achteraf voor onverwachte kosten komt te staan.
Onze notarissen helpen je bij de woning aankoop, zodat je voorbereid bent op verborgen gebreken en onverwachte kosten.
We bieden juridisch advies en zorgen voor een duidelijke koopovereenkomst. Zo voorkom je verrassingen en maak je met vertrouwen de juiste keuze.
Andere onderwerpen
Een woning erven: welke stappen zijn belangrijk?
Een woning erven: welke stappen zijn belangrijk?
Het erven van een woning kan een waardevol geschenk zijn, maar het brengt ook belangrijke keuzes en regelingen met zich mee waar je vooraf misschien niet altijd over nagedacht zou hebben.
Samen een huis kopen? Let op!
Stel je koopt samen een huis, maar de een betaalt meer dan de ander… En dan gaat het mis. Wat dan?