Je koopt samen een huis, maar een betaalt meer dan de ander… En dan gaat het mis. Wat dan?

Stel je voor: twee mensen, laten we ze Alex en Sasha noemen, kopen samen een huis.  Alex betaalt meer dan Sasha, maar ze maken hier geen duidelijke afspraken over. Helaas gaat hun relatie later stuk. Wat nu?

Alex denkt: “Ik heb meer betaald, dus Sasha moet me terugbetalen.” Alex stapt naar de rechter om de helft van zijn extra bijdrage terug te krijgen. Dat klinkt best redelijk. Toch nam de rechter een ander besluit. Waarom?

Er is niet altijd automatisch recht op terugbetaling: Wanneer je samen iets koopt en de een betaalt meer dan de ander, betekent dat niet automatisch dat je recht hebt op terugbetaling.   bij een ‘eenvoudige gemeenschap’ (zoals een gezamenlijk huis) ongelijke bijdragen niet automatisch leiden tot een vergoedingsrecht. Er was daarover niets vastgelegd,  Alex en Sasha hadden vooraf niets afgesproken over de ongelijke bijdrage. Dit maakt het lastig om achteraf geld terug te eisen. Alex kon niet aantonen dat er speciale redenen waren waarom de terugbetaling opeisbaar zou zijn.

Wanneer jullie samen een huis kopen en de één meer betaalt dan de ander, maak dan duidelijke afspraken en laat deze vastleggen. Zo voorkom je problemen wanneer jullie relatie onverhoopt stukloopt.

Andere onderwerpen

Ongetrouwd kinderen krijgen: wat moet je goed regelen?

30 oktober 2024

Ongetrouwd kinderen krijgen: wat moet je goed regelen?

Wanneer je als ouders niet getrouwd bent, brengt dit een aantal juridische vragen met zich mee.

Lees meer

Samenlevingscontract of geregistreerd partnerschap?

21 augustus 2024

Geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract: wat is het verschil?

Er zijn verschillende manieren om een relatie juridisch vast te leggen. Het is belangrijk om de verschillen te begrijpen, zodat je een weloverwogen keuze kunt maken.

Lees meer