De familiehypotheek
Een huis kopen is tegenwoordig lastig, zeker voor starters. Steeds vaker schiet familie te hulp, bijvoorbeeld met een familiehypotheek. Daarbij leen je geld van je ouders (of andere familieleden) in plaats van de bank. Klinkt eenvoudig, maar ook hier gelden belangrijke (fiscale en juridische) regels.
Hoe werkt een familiehypotheek?
Bij een familiehypotheek sluit je een lening af bij bijvoorbeeld je ouders. Die lening gebruik je om (een deel van) een woning te financieren. In de basis werkt het net als een gewone hypotheek: je betaalt rente en aflossing over een afgesproken periode. Omdat het om familie gaat, is er vaak meer ruimte voor een gunstige rente of soepele voorwaarden. Maar om problemen en discussies te voorkomen, is het belangrijk om duidelijke afspraken vast te leggen.
Leg alles goed vast
De Belastingdienst accepteert de renteaftrek alleen als de lening aan bepaalde voorwaarden voldoet én schriftelijk is vastgelegd. Het is dus belangrijk om afspraken zoals rentepercentage, looptijd en aflossing op papier te zetten.
Ook tussen familieleden kunnen meningsverschillen ontstaan. Wat als de geldgever overlijdt, of als de relatie verandert? Het is slim om een notaris in te schakelen, zodat alle partijen weten waar ze aan toe zijn, nu en later.
Een familiehypotheek kan veel voordeel opleveren, mits alles goed geregeld is.
Vanwege het risico en de ingewikkelde financiële regelingen is het verstandig om voor het opstellen van een overeenkomst ons te raadplegen. Wij weten ook op fiscaal gebied van de hoed en de rand en kunnen vervelende situaties voorkomen worden. Wij denken graag met je mee!
Andere onderwerpen
Nieuwbouwwoning: alles wat je moet weten
Nieuwbouwwoning: alles wat je moet weten
Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning? Het kopen van een nieuwbouwwoning is net even anders dan het kopen van een bestaande woning.
Verborgen gebreken in je woning?
Verborgen gebreken in je woning?
Verborgen gebreken komen vaak pas na de koop aan het licht.