erfenis zonder testament?

Erfenis verdelen zonder testament: hoe zit dat?

Niet iedereen heeft een testament. Dat is ook niet altijd nodig. Maar hoe wordt de erfenis eigenlijk verdeeld wanneer er geen testament is? De Nederlandse regels zijn daarover best duidelijk. We zetten ze gemakshalve voor je op een rij.

Wettelijke verdeling

De langstlevende echtgenoot of geregistreerd partner erft alles, dat kunnen ook schulden zijn.

Kinderen krijgen dan een vordering op de langstlevende ouder ter waarde van hun erfdeel. Die  vordering is opeisbaar is bij het overlijden van de langstlevende ouder.

Wanneer er geen partner is of kinderen zijn dan erven ouders, broers en zussen bij gelijke delen. En wanneer één van de ouders is overleden, verdelen broers en zussen het deel van de overleden ouder. Zijn er geen ouders, broers of zussen? Dan erven grootouders en ooms/tantes.

Zonder familieleden tot in de zesde graad vervalt de erfenis aan de staat.

Maar let op! Woon je samen zonder geregistreerd partnerschap of huwelijk? Dan erf je niet automatisch van elkaar. Hiervoor is een testament of samenlevingscontract nodig. Zonder deze regelingen erven alleen bloedverwanten en aanverwanten.

Meer weten?

Klinkt dit allemaal niet zoals je het zou willen en denk je erover een testament op te laten stellen? We helpen je graag verder!

Andere onderwerpen

Bezittingen nalaten met emotionele waarde?

15 mei 2024

Bezittingen nalaten met emotionele waarde?

Voor het nalaten van specifieke spullen of geldbedragen aan een bepaalde persoon, is het verstandig om een legaat op te laten nemen in het testament.

Lees meer

wat als je het allemaal niet meer weet?

30 april 2024

Wie behartigt de zaken wanneer je het zelf niet meer kunt?

We gaan ervanuit dat je in goede gezondheid blijft. Wat als dat niet zo is? Wie behartigt je belangen wanneer je dat zelf niet meer kunt?

Lees meer